top of page

Over ons

De Puttense Boerendansers is een Folkloredansgroep uit het dorp Putten gelegen op de Noord-West Veluwe. De dansers zijn gekleed in de dagelijkse boerendracht –het zogenaamde opknappersgoed- van rond 1900.

De dames van de groep dragen het opknappersgoed, dat in de zomer werd gedragen. Dit hadden de vrouwen aan als het werk klaar was en ze zich op een doordeweekse dag op straat vertoonden. Bijvoorbeeld om naar de markt of bij de buren op bezoek te gaan. Hun hoofd is bedekt met de Puttense drie-strookjesmuts, welke soms wordt afgewisseld met de Veluwse waaiermuts . Een werkjak met porseleinen knopen, een blauw geruite schort, een zwarte bovenrok met de nodige onderrokken en de witte onderbroek met kant maken het kostuum compleet.

Boerenpaar 4 voor bakhuis.jpg

De mannen dragen ook het opknappersgoed. Op hun hoofd dragen ze de ‘Puttense slingerpet’, ze gaan verder gekleed in een vest, een gestreepte boezeroen, een zwarte klepbroek en een rode halsdoek.

Gestoken in blank geschuurde klompen voeren zij boerendansen uit. De dansen zijn nauw verbonden met de cultuur en de gebruiken van de streek. Zo zag men de dansen op bruiloften, kermissen, jaarmarkten en andere festiviteiten. De oudhollandse dansen zijn meestal polka’s of walsen. Deze werden in heel Nederland gedanst. Hier en daar treffen we bij deze dansen een streekgebonden tintje. Al zingend en dansend wordt de folkloregroep door minimaal twee trekharmonica’s begeleid.

Gas erop.jpg
Boerenpaar 11a.jpg
bottom of page